Omgeving

De Franse Ardennen betreffen dat gedeelte van het laaggebergte van de Ardennen dat zich in Noord-Frankrijk bevindt, in het gelijknamige departement Ardennes. Dit en het aangrenzende deel in buurland België worden tot de Lage Ardennen gerekend omdat hun toppen lager zijn dan de meer noordoostelijk gelegen Ardenner heuvels (deze worden de Hoge Ardennen genoemd).

De Franse Ardennen reiken niet hoger dan ongeveer 500 meter en vooral het noordelijk gedeelte daarvan is dicht bebost. Er zijn glooiende heuvels, verrassende vergezichten afgewisseld met prachtige bossen.

Kaart van omgeving

Grotere kaart weergeven

Steden in de omgeving

Charleville-Mézières – 40km
Charleville-Mézières is een dubbelstad, bestaande uit de delen Charleville en Mézières. De gemeente Charleville-Mézières ontstond in 1966, toen vijf gemeenten die samen een agglomeratie vormden werden samengevoegd. Deze gemeenten waren: Charleville, Étion, Mézières (voormalige prefectuur), Mohon en Montcy-Saint-Pierre. In 1965 was de gemeente Le Theux al toegevoegd aan Mézières.

Reims – 90km
Reims (Nederlands, verouderd: Riemen) is een stad in Noordoost-Frankrijk halverwege Parijs en Luxemburg, gelegen aan de rivier de Vesle en aan het Aisne-Marnekanaal. Reims is onderprefectuur van het departement Marne. Het is een stad met een lange geschiedenis, die beroemd is vanwege haar kathedraal en de champagne die er vandaan komt.

Sedan – 45km
Sedan is een Frans stadje aan de Maas en een onder-prefectuur van het departement Ardennes.
In de Frans-Pruisische oorlog werd op 2 september 1870 tijdens de Slag bij Sedan de Franse keizer Napoleon III met 91.000 van zijn soldaten gevangengenomen.
50 jaar later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vielen de Duitse troepen het neutrale België binnen en staken in de Operatie Fall Gelb bij Sedan de Maas over, waardoor zij achter de Maginotlinie konden komen.

Laon – 45km
Laon is een stad in Frankrijk, en is de hoofdplaats van het departement Aisne. Uitspraak: De letter ‘A’ wordt niet uitgesproken. Uitspreken zoals het Franse woord ‘long’. De stad telt ongeveer 26.500 inwoners. Laon ontstond op een heuvel boven de vlakte van de Thiérache. Het werd in de 5e eeuw een bisschopszetel en was in de Karolingische tijd de koninklijke residentie. De beroemde Kathedraal van Laon werd vanaf 1155 gebouwd, nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand. De oude stad bevat nog veel andere middeleeuwse gebouwen.

Chimay (Belgie) – 15km
Chimay (Waals: Chimai) is een stad in de Belgische provincie Henegouwen. De stad telt ruim 9500 inwoners. Chimay ligt in het zuiden van de provincie, in de Laars van Henegouwen, grenzend aan de provincie Namen en Frankrijk. De fusiegemeente bestaat uit 14 deelgemeentes. Het stadscentrum van Chimay zelf ligt centraal (hoewel het eigenlijke grondgebied van Chimay-centrum zich ver noordwaarts uitstrekt in bebost gebied). De andere deelgemeenten zijn kleine kernen, die rondom de stadskern van Chimay verspreid liggen, namelijk Bailièvre, Robechies, Saint-Remy, Salles, Villers-la-Tour, Virelles, Vaulx, Lompret, Baileux, Bourlers, Forges, L’Escaillère en Rièzes.

Parijs – 180 km
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Met 2,15 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieues (voorsteden) en de forensensteden daaromheen, is het de grootste stad van Frankrijk en na Londen, Moskou en Istanboel is het de vierde stad van Europa.

Reacties zijn gesloten.